23 maart 2013

Valpo y Viña

Terwijl het in België blijkbaar blijft sneeuwen, besloten we nog eens van de zon te genieten in een strand/havenstad aan de westkust van Chili, Valparaiso. We hadden voordien aan enkele mensen verteld waar we naar toe gingen in het weekend en de reacties waren vrij verontrustend: 'Zeker doen, maar pas op voor gauwdieven!' Een gewaarschuwde vrouw is er 10 waard, maar echt gerust vertrokken we niet. We permiteerden ons enkele uurtjes weekend méér en namen 's namiddags al de bus. We hadden de mooiste panoramaplaatsen op de bus, maar persoonlijk heb ik daar weinig van gemerkt na een nacht gewerkt te hebben. We werden dan ook bruusk wakker in het busstation van Valparaiso na een rit van een 5-tal uur. We waren perfect voorbereid (bedankt, Hanne!) en met het kaartje van Googlemaps in de hand gingen we op zoek naar ons hotel. Na een paar keer dezelfde weg af te lopen, beseften we dat het kaartje van Googlemaps toch niet zo perfect was en gingen we maar zelf op zoek naar de exacte plaats van het hostal. De vrouw die ons ontving in het hostal was weer het perfecte voorbeeld van de Chileense gastvrijheid. Ze vertelde honderduit en met veel trots over haar familie en hielp ons waar ze maar kon.





Na een nachtje heerlijk slapen trokken we erop uit om een stadswandeling te maken. De collectivo (een taxi die zoals een bus steeds eenzelfde parcourtje aflegt) bracht ons tot aan de 'Plaza Sotomayor', het centrale plein aan de haven. We keken er onze ogen uit naar de grote boten die voor onze neus aangemeerd lagen en genoten van de mengeling van oude huizen met moderne gebouwen.

















We merkten echter al snel dat we niet de enigen waren die een stadswandeling zouden beginnen. Er startte nog een geleid bezoek en hoewel we geen deel uitmaakten van de groep konden we door op de juiste plaats een specifieke foto te nemen, meeluisteren wat de gids te vertellen had. Zo ontdekten we waar we moesten aankloppen om artesanale koekjes te proeven en leerden we meer bij over de geschiedenis van enkele oud-koloniale gebouwen.







Valparaiso is eigenlijk gebouwd in een soort amfitheater. Rondom rond zie je dan ook huisjes in allerlei kleuren de berg oplopen. Bovendien zijn er overal liften geïnstalleerd om de soms steile hellingen te beklimmen. We kochten een kaartje voor de ascensor 'El Peral' en werden in een klein karretje aan een metalen kabel naar boven gesleurd. Het was de eerste van de vele liften die we die dag gingen tegenkomen.
De wandeling leidde ons via vele kleine straatjes van uitzichtspunt naar uitzichtpunt.



























Tijdens onze tocht werden we plots verrast door enkele Vlaamse klanken. Geheel toevallig hadden onze collega's uit Santiago net hetzelfde weekendje gepland. Een fijne verrassing en de ideale gelegenheid om ons beste Vlaams weer eens boven te halen.
Daarna gingen we op weg naar La Sebastiana, één van de huizen van Pablo Neruda, de bekende Chileense dichter. Een interessant figuur moet hij geweest zijn, niet alleen  was hij dichter (waarvoor hij de nobelprijs literatuur kreeg), hij was ook actief in de communistische partij, woonde een tijdje als Chileens consul in Madrid en Parijs en hielp zijn goede vriend Salvador Allende tot president verkiezen - tot die enkele jaren later onder Pinochet werd vermoord. Het lichaam van Neruda werd trouwens enkele weken geleden opgegraven om zijn doodsoorzaak nader te onderzoeken: officieel stierf hij aan prostaatkanker, maar misschien heeft Pinochet daar toch ergens een rol in gespeeld...?
Het huis was erg de moeite, volgestouwd met spulletjes van over de hele wereld. Het is niet zijn meest bekende huis, dat staat in Santiago, maar wel zijn meest geliefde.



Achteraf wandelden we nog wat rond in het openluchtmuseum van Valparaiso; een wijk waar Chileense kunstenaars aan het werk gingen en een 20-tal muren beschilderden. Het probleem was echter dat er in de hele stad al veel en vaak heel mooie graffiti te zien was, waardoor het soms moeilijk was te ontdekken wat nu een kunstwerk was en wat niet. Helaas zijn veel van de echte schilderijen overklad met nieuwe graffiti, jammer! Desalniettemin waren er enkele pareltjes te zien.








's Avonds gingen we op zoek naar een restaurantje om te eten. Helemaal op ons gemak voelden we ons toch niet, gewaarschuwd als we waren. De ober van het restaurant stelde ons echter volledig op ons gemak en nodigde ons uit om na het eten nog samen weg te gaan. Enkel jammer dat hij nog enkele uren moest werken voor zijn shift erop zat...


 De volgende dag brachten we nog een bezoekje aan de havenbuurt. We hadden opnieuw een zeer mooi uitzicht en lieten ons voor de eerste keer volledig gaan tijdens een souvenirjacht.



De meeste Chilenen vinden Valparaiso maar niets: oud en vuil. Zij houden veel meer van de luxueuze moderne badstad Viña del Mar vlakbij. Om te oordelen moesten we natuurlijk ook Viña del Mar bezoeken, dus dat deden we! De afstand tussen de 2 steden is maar een kleine 15 km, maar toch slaagden we er in om er een lange en spannende tocht van te maken. We wouden graag de metro eens proberen, maar aangezien de kaartjes voor een enkel ritje veel te duur waren, besloten we toch maar de bus te nemen. We sprongen op de bus en vroegen een kaartje naar Viña del Mar. We vleiden ons neer in de zeteltjes en zagen hoe we Valparaiso uitreden, Viña del Mar binnenreden ... en weer uitreden. We bleven rustig zitten omdat we dachten dat hij tot in de busterminal ging gaan. De bus bleef echter maar rijden en toen hij weeral hoog in de heuvels zat, vonden we dat het toch welletjes was en we misschien eens moesten informeren of hij wel naar de busterminal ging. Niet dus, we waren beland in een gigantische rommelmarkt op 15 minuten van Viña... Er zat niets anders op dan uit te stappen en een nieuwe bus te zoeken die in de omgekeerde richting reed (ondertussen hadden we al meer geld verdaan dan dat het metroticketje ging gekost hebben). De bus nam echter niet echt dezelfde weg terug en bang om opeens weer in Valparaïso uit te komen sprongen we er nu iets te vroeg uit. Wandelen geblazen dus. Niet zo erg, want volgens het plannetje (niet van Googlemaps dit keer) lag de hoogste concentratie aan straten niet zover bij ons vandaan. Eenmaal daar naar toe geklommen merkten we echter dat we in een doodgewone woonwijk stonden en niet direct aan het strand. Een Chileense vrouw toonde echter nog eens de typische gastvrijheid door ons uit te nodigen in haar huis waar we iets te drinken aangeboden kregen en we het toilet mochten gebruiken. (oef!) We moesten echter op onze stappen terugkeren om het meer toeristische deel van Viña del Mar te ontdekken. Waar we dan uiteindelijk wel in slaagden en direct beloond werden met het bekendste bezienswaardigheid van Viña del Mar:







We wandelden langs de kust en zagen onder andere een prachtig strand, marineboten en pelikanen, maar moesten toch besluiten dat Valparaïso veel authentieker is. Waar het door de Chilenen gezien wordt als een stad op weg naar de toeristische strandstad Viña del mar, verdient het volgens ons zeker zijn plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO.






Op bezoek bij Belgen in Chili!


Na een hele week door Patagonië te reizen, besloten we terug een weekend te plannen met een werkdag en een vrije dag. Wat doe je nog zoal als je in Chili bent? Belgen bezoeken natuurlijk! Leen, bio-ingenieur uit het Leuvense, doet momenteel haar thesis in Chili. En daar zit ze niet alleen; Koen, ook een laatstejaarsstudent en Sam, reeds afgestudeerd als bio-ingenieur vergezellen haar. Oorspronkelijk zaten zij in Talca, vlakbij Curicó, waar ze in een gastgezin logeerden. Daar deden ze metingen op de wijngaard, iets ingewikkelds waar wij simpele medici niet veel verstand van hebben, maar dat dient om de waterreserve van de druiven te meten. Helaas was hun project op de wijngaard net afgesloten en verhuisden ze vorige week definitief naar Chillán, zo'n 4 uur van Curicó. Daar verblijven zij momenteel in een appartement, door de KUL gesponserd (daar kunnen wij enkel van dromen)! Op dit moment blijkbaar ook het enigste flatgebouw dat nog rechtstaat na de laatste grote aardbeving. Het plan was dus zaterdagavond nog op een bus te springen richting Chillán en dag erna daar naar de beroemde thermen in de buurt te gaan.
Zo gezegd zo gedaan, ’s avonds hebben we de bus nog genomen via Talca naar Chillán! Tijdens het wachten (helaas 1 uur lang!) besloten we ze te verrassen met 2 flessen pisco sour en een reuze zak papas fritas! Rond 24h zijn we daar aangekomen. Leen en Sam kwamen ons ophalen. Volgens het Chileense uur begon de avond nog maar en hebben we op hun appartement dan ook nog uitgebreid aperitief genomen. Bijgevolg lagen we pas rond 3h in ons bed! We hebben ons al goed aangepast aan die Chileense gewoonte...
Rond 9h zijn we er toch in geslaagd op te staan, een lekker uitgebreid ontbijt stond ons te wachten: wat kan er beter zijn dan een spiegeleitje?
Rond 10h vertrokken we met de auto (met 4 dames op de achterbank, dat was knus) voor een uur en half durende hobbeldebobbel-rit (toen werd het pas écht knus) naar "Las Termas Chillán". Chillán is vooral gekend voor zijn skipistes (14 km, blijkbaar de langste van Zuid-Amerika) en thermen (de meest luxueuze in Chili). 
 



 

Een ideale bestemming om een dagje te relaxen dachten wij. Onderweg werden we gelukkig net niet tegengehouden geweest door politie, blauwe ogen doen hier echt wonderen!

De thermen waren zoals ze moesten zijn: nat en warm (26°C, 28°C, 35°C en 40°C). Het was wel jammer dat het eerder zwembaden dan natuurlijke thermen waren, maar in de warme zon en met uitzicht op de bergen was het toch genieten! Al genoten we nog net iets meer van de geweldige glijbaan (wat een bocht!) ...






 



















Onder de middag verwenden we onszelf met een Churrasco of 'gezonde' Chileense hamburger met palta, een aanrader!



We bleven maar enkele uren want er moest een bus worden gehaald om op tijd terug te zijn voor de wacht in het ziekenhuis. Naar goede gewoonte haalden we die nipt. Thuisgekomen vonden we geen briefje met erop dat er nog eten in de frigo was, gezien onze gastvrouw helaas tot maandag op familiebezoek was in Concepcion. Dan besef je pas hoe snel je aan de gastvrijheid van de Chilenen went! Lien is meteen, zoals de échte, voor een nacht opnieuw naar het ziekenhuis vertrokken. Terwijl Hanne en ik na een bezoekje aan de Mall het weekendje gezellig afsloten met brood, kaas en Chileense wijn. Wat heeft een mens nog meer nodig?
Disfruta el dia!
Saludos!
Isabelle





21 maart 2013

Aborto terapéutico en Chile?

Een opmerkelijk artikel in de Chileense krant vandaag dat van toepassing is op onze stage. Enkele parlementariërs willen een project op poten zetten om abortus in bepaalde -strikt geselecteerde - gevallen legaal te maken. Therapeutische abortus evenwel, dus bij zwangerschap met levensbedreigende risico's voor de moeder, zwangerschap met een kind dat niet levensvatbaar is of voor zwangerschap na verkrachting. 
Ik sprak al met vele mensen over de ethische kwesties binnen de geneeskunde - zeer interessant om de verschillen tussen onze culturen te zien. Ze vallen hier telkens steil achterover als ze horen wat voor tolerante wetten wij hebben in België. Het homohuwelijk bijvoorbeeld, hier nog altijd een heel groot taboe. Van abortus is hier geen sprake (niet bij medische risico's voor moeder en kind en al helemaal niet zonder enige medische aanleiding zoals bij ons kan), palliatieve zorgen bestaan (al zei een dokter me dat hij toch graag eens een stage in België zou doen om te zien hoe dat bij ons wordt aangepakt, want toch nog in kinderschoenen hier) maar euthanasie niet. Toen de dokter me hoorde vertellen dat er bij ons zelfs over gediscussieerd wordt de euthanasiewet uit te breiden voor kinderen en psychiatrische patiënten, wist hij helemaal niet meer waar hij het had.
Het is te eerste keer dat ik hoor dat mensen abortus willen legaliseren, de meesten met wie ik sprak waren helemaal anti. Hoewel blijkbaar 20 jaar geleden er toch bijna een wet gekomen. Hoedanook, ook de voorzitter van de homobeweging mengt er zich in en hoopt dat het debat over ethische thema's kan worden gevoerd. Dat wordt nog spannend met de presidentsverkiezingen die er in november aankomen...


Senadores Rossi, Allende y Gómez anuncian proyecto de aborto terapéutico

SENADORES ROSSI, ALLENDE Y GÓMEZ ANUNCIAN PROYECTO DE ABORTO TERAPÉUTICO

Los congresistas PS y PRSD, junto a movimientos sociales que apoyan la idea, presentarán el proyecto en la cámara alta en los primeros día de abril.

El Nación | Jueves 21 de marzo de 2013
Senadores, integrantes del Movimiento por la Interrupción Legal del Embarazo (Miles) y de otras organizaciones civiles, anunciaron este jueves, la presentación en el Senado de un proyecto que establece la interrupción legal del embarazo por riesgo de vida de la madre, por inviabilidad fetal extrauterina y por violación.
En el anuncio, que tuvo lugar una rueda de prensa, en la sede del Congreso Nacional en Santiago, también estuvo presente Karen Espíndola, la joven de 24 años, que en 2008 deseaba un aborto terapéutico porque su hijo venía con una malformación cerebral inviable, pero no fue permitido, dado que en septiembre de 1989, fue derogada la ley que permitía esa intervención.
"Mi hijo vivió aproximadamente dos años con mucho sufrimiento, no tenía conciencia, en realidad no tenía sentido su vida, y yo por lo tanto estoy con el movimiento Miles, y sigo peleando por una legislación. Creo que es una maldad lo que están haciendo con las mujeres en el país; yo he sufrido mucho sin el apoyo de nadie. Las mujeres estamos enfrentadas a cosas como las que me sucedió a mí. No sacamos nada con estar discutiendo por temas religiosos; a mí me siguen llegando correos de mujeres desesperadas por este tipo de embarazos, y espero que este año avancemos de verdad", dijo Karen.

"EN CHILE NO SE RESPETAN LOS DERECHOS HUMANOS DE LAS MUJERES"

El proyecto está elaborado por el senador y candidato presidencial, José Antonio Gómez (PRSD), y los senadores Isabel Allende (PS) y Fulvio Rossi (PS), y que será presentado en la cámara alta en los primeros días de abril próximo.
Rossi dijo que en "Chile hoy día no se respetan los derechos humanos de las mujeres. Una mujer que presenta un embarazo inviable, en donde la ciencia sabe que no va a llegar a término, a esa mujer contra su voluntad, el estado le impone la obligación de proseguir con el embarazo".
"Algunas mujeres -agregó- han dicho que es una forma moderna de tortura. Pretendemos con esta iniciativa reponer una discusión necesaria en el Congreso; esto está en tratados internacionales y que Chile ha suscrito, restablecer algo que la legislación chilena tuvo hasta hace más de 20 años, que es la posibilidad de interrumpir el embarazo en ciertas causales, llamado el aborto terapéutico, en caso de embarazo inviable, cuando hay alteraciones cromosómicas incompatibles con la vida, malformaciones congénitas, muy bien definidas, porque aquí no estamos hablando de dejar un espacio para la ambigüedad; un conjunto de patologías del feto, que claramente de acuerdo a la ciencia y a los estudios científicos, sabemos que no va a llegar a buen término. También por casos de violación y el riesgo vital materno".
Explicó que en 2012 cuando se discutió otro proyecto de aborto terapéutico, "no nos fue tan mal (en el Congreso) perdimos por dos votos (en la idea de legislar), pero ahora Chile ha cambiado".

"OBLIGAR A TERMINAR UN EMBARAZO NO VIABLE ES UNA CRUELDAD"

La senadora Allende manifestó que "en aquella oportunidad cuando dimos una batalla y la perdimos, dijimos que íbamos a presentar un nuevo proyecto porque nos parece que es un tema de país, de Estado, es algo que afecta tremendamente a las mujeres y nos parece extraordinariamente injusto, siendo este un país laico. No hemos logrado nunca una discusión con altura de miras en que se dé realmente una mirada integral. El no poder interrumpir un embarazo por las causales expuestas (...) nos parece que es un atentado contra la persona, contra la integridad. La imposibilidad de interrumpir un embarazo que no tiene ninguna viabilidad de vida extrauterino, es la mayor de las crueldades que se le puede hacer a una mujer, que es obligarla a terminar ese embarazo, francamente no parece algo del siglo XXI".
A su vez, el senador Gómez dijo que este es un "proyecto que nosotros vamos apoyar y que viene de la sociedad civil. A mí me tocó liderar el proyecto de divorcio y en Chile se dijo que ese proyecto iba a producir una catástrofe y no fue así. Produjo más libertad, y hoy pensamos a avanzar nuevamente en un proceso de discusión de temas de fondo valórico en el cual no podemos dejar de debatir ni podemos permitir que no nos dejen avanzar y que rechacen proyectos que deben ser discutidos".

"ES UNA DEUDA DEMOCRÁTICA A LAS MUJERES DESDE HACE 20 AÑOS"

La presidenta de Miles, Claudia Dides, dijo que el proyecto "está respaldado por grupos de médicos, matronas, profesionales de la salud, organizaciones de la sociedad civil. Esta es una exigencia para nuestros parlamentarios, porque es una deuda democrática de las mujeres desde hace más de 20 años, cuando en septiembre de 1989, como una de las leyes de amarre, en la dictadura militar se derogó en Chile la ley de aborto terapéutico. Hemos trabajado con importantes abogados que nos han ayudado para esta propuesta de ley".
En tanto, el presidente del Movimiento de Liberación Homosexual (Movilh), Rolando Jiménez, sostuvo que "con esto se inicia un proceso que tiene que ver con que vamos a interpelar y ya estamos gestionando las reuniones con todos los candidatos y precandidatos presidenciales; ya hay algunos que han señalado su disposición a legislar sobre el aborto y por lo tanto en este contexto iniciamos una movilización social política que permitan establecer compromisos muy claros y concretos y verificables por parte de las candidaturas presidenciales chilenas. La sociedad chilena ya no resiste más seguir dilatando discusiones y decisiones como éstas".

19 maart 2013

La Patagonia - Perito Moreno

Op naar de laatste etappe van onze reis en die leidt ons naar het Argentijnse stadje El Calafate met zijn beroemde gletsjer Perito Moreno - volgens de kieskeurige Deense dame uit Ushuaia wél een topper, dus dat belooft!

We nemen nog maar eens een bus en kruisen nog maar eens de grens - wat we ondertussen best fijn vinden, want hoe meer de grens over, hoe meer stempels in ons paspoort! Helaas is de confrontatie met de grens minder fijn voor de twee Bangladese dames die met ons meereizen. Zij gingen ervanuit dat het ook wel mogelijk zou zijn de grens te passeren met een kopie van hun paspoort - het origineel hadden ze in hun hotelkamer achtergelaten. Jammer voor hen en ondanks dat zij en de grenswachter hun beste engels bovenhalen, halen hun pogingen tot overtuigen niet veel uit: geen gletsjer voor hen vandaag! Wie blijft er wel over in de bus: een Mexicaans koppel op zakenreis met even tijd voor een uitstapje, een jong Italiaans koppel dat vlekkeloos Spaans spreekt en drie jonge Vlaamse meisjes, wat vermoeid na een week trekken in Patagonië. Gelukkig zijn we niet te moe om door het raam te kijken, want dat loont wel de moeite. Het verlaten droge steppelandschap blijft immer hetzelfde, maar plots grazen hier vele guanacos (familie van lama en alpaca) en coiques (kleine struisvogels). Die zoeken in het landschap verdrijft de tijd aardig tijdens de lange busrit. 





El Calafate is een knus stadje, niet echt groot maar zeer gezellig. We brengen er met plezier enige tijd door. Ook ons hostal is een topper; gezellig en alweer heel internationaal. We maken er kennis met Gabriella, een Duits meisje iets ouder dan ons. Ze begint de dag nadien aan een trektocht van 6 weken in Patagonië, alleen. Ze is er zelf ook niet helemaal gerust in hoe dat zal meevallen, de eerste keer dat ze alleen reist. Echt tegenvallen kan het sowieso nooit, daarvoor is de omgeving te mooi. En onderweg kom je genoeg mensen tegen die dezelfde reis maken om je niet alleen te moeten voelen. Maar toch heel opvallend hoeveel mensen dat hier doen en dan vooral jonge meisjes. Patagonië blijkt echt een speciale aantrekkingskracht te hebben!! 



In El Calafate gaat de reis verder en stapt een gids op die ons in sappig Argentijns de rest van de rit vermaakt met allerlei weetjes over het gebied en de gletsjer. Dat een gletsjer gevormd wordt door samengedrukte sneeuw, onderaan afbreekt en smelt en bovenaan wordt gevoed door sneeuw - dat wisten we al. Maar dat Perito Moreno één van de enige gletsjers is die in deze warme tijden nog blijft groeien door continue sneeuwval boven, dat was nieuw. Of dat die zwarte en bruine vegen geen vuiligheid zijn, maar wel brokjes rots die de gletsjer met zich meesleurt. Of dat hij zomaar eventjes 30 km lang en 7 km breed is, iedere dag 2 meter opschuift, door tientallen kleinere gletsjer wordt gevoed, boven water zo'n 60 m hoog en onder water minstens 100 meter diep is. Spectaculaire cijfers allemaal, maar dat valt in het niet vergeleken met het spektakel dat de gletsjer zelf ons biedt. Een immens brede en hoge massa ijs, constinu onheilspellend brommende en schurende geluiden en geregeld een stuk dat met een daverende knal naar beneden valt en het water in deining zet. Een lust voor het oog en een waardige afsluiter van onze Patagoniëreis! 
Hoewel foto's helaas niet kunnen weergeven wat het was, willen we jullie graag proberen te laten meegenieten van het natuurwonder dat Perito Moreno is!!